قسمت اول آموزش تندخوانی

مقالات

قسمت اول آموزش تندخوانی از آزمون آنلاین

داوطلبان زیادی شاکی اند که وقت کم می آورند. به سر فصل های آزمون نمی رسند. احتمالا نمی دانند که واقعا وقت کم می آورند یا خودشان ناخواسته اتلاف وقت می کنند. اگر دقیق تر شویم متوجه خواهیم شد بسیاری از این داوطلبان سرعت مطالعه پائینی دارند. مثلا در نیم ساعت تنها دو صفحه از یک مبحث را می خوانند. همین سرعت مطالعه کم باعث می شود که نتوانند درس ها را کامل بخوانند.

آموزش تکنیک ها و روش های تندخوانی کاری است که برای این دسته از داوطلبان انجام می دهیم. این بخش آموزش تند خوانی رایگان است. با انجام تکنیک های تندخوانی می توانید سرعت مطالعه خود را حداقل 50% افزایش دهید. اگر این تمرینات را جزء عادات مطالعه خود قرار دهید، تا بیش از 50% نیز سرعت مطالعه تان افزایش خواهد یافت.

سه تصور غلط در رابطه با تندخوانی

1- اولین تصور غلط این است که خیلی ها گمان می کنند برای یادگیری و مطالعه مبحثی، باید آن را آرام آرام بخوانند. با طمانینه. فکر می کنند اگر آرام آرام بخوانند، بهتر آن مبحث را یاد می گیرند.

2- دومین تصور غلط این است که بسیاری از افراد می گویند زمانی که سرعت مطالعه بالاتر برود، تمرکزمان کمتر می شود. نمی توانیم مطالب را درست متوجه شویم.

3- سومین تصور غلط این است که گمان می کنند برای موفق شدن در کنکور و آوردن یک رتبه خوب، باید تمام مطالب کتاب درسی را کامل و با جزئیات مطالعه کنند. حتی پاورقی ها و بیشتر بدانید های کتاب درسی را هم مطالعه می کنند. می گویند در غیر این صورت رتبه خوبی نخواهیم آورد!

این سه تصور غلط، شایع ترین و رایج ترین تصورات در رابطه با روش های مطالعه و تندخوانی است که در مقاله تک تک آنها را بررسی می کنیم.

آرام آرام خواندن

روانشناسان تعریف جالبی از ذهن و فضای آن ارائه کرده اند. می گویند ذهن انسان در هر کسری از ثانیه یک فضایی دارد. اگر در این فضا بیش از ظرفیت آن اطلاعات وارد کنیم، نمی تواند در خود جای دهد. اگر کمتر از ظرفیت آن اطلاعات وارد کنیم بخشی از آن فضا خالی می ماند. که ذهن دوست دارد آن فضای خالی را پر کند. این همان قانون خلاء است که ذهن انسان دوست دارد با هر چیزی که اطراف آن است و به آن دسترسی دارد فضای خالی اش را پر کند.

زمانی که سرعت مطالعه تان پایین است ذهن تان این فرصت را دارد تا به عوامل حواس پرتی فکر کند. همین باعث می شود تمرکزتان از بین برود و نتوانید از زمان مطالعه به شکل مفید استفاده کنید.

سرعت مطالعه مطلوب نه خیلی تند است که هیچ چیزی متوجه نشوید و نه خیلی کند است که حواس تان را پرت کند. سرعت مطالعه مطلوب سرعتی است که ذهن شما را در بهینه ترین حالت ممکن قرار دهد تا بتوانید بیشترین بهره را از آن ببرید.

 

سرعت بالا تمرکز پائین

فرض کنید در یک مسیری با سرعت بیست کیلومتر بر ساعت رانندگی می کنید. در این وضعیت فرصت خواهید داشت به عوامل حواس پرتی زیادی فکر کنید. برای مثال شیشه ماشین خود را تمیز کنید. با بغل دستی خود صحبت کنید. آهنگ عوض کنید. اما اگر به جای سرعت بیست کیلومتر بر ساعت با سرعت صد و بیست کیلومتر بر ساعت در حال رانندگی باشید، قطعا فرصت صحبت با بغل دستی، چک کردن گوشی و یا پاک کردن شیشه را نخواهید داشت. در آن وضعیت تمام تمرکز و حواس تان روی یک چیز است. آن هم رانندگی و مسیری است که پیش روی شماست.

معنای تمرکز هم همین است که در آن واحد تنها به یک چیز فکر کنیم و تنها یک کار را انجام دهیم. برعکس تمرکز موازی کاری است. موازی کاری به معنای انجام همزمان چند کار با هم است. موازی کاری با تمرکز در تناقض است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اگر سرعت مطالعه به یک حد مطلوبی برسد که نه ماکسیمم باشد و نه مینیموم، در واقع در یک نقطه بهینه و مشخص باشد، تمرکز به بالاترین سطح خود خواهد رسید. پس بالا رفتن سرعت مطالعه با بالاتر رفتن سطح تمرکز مرتبط است.

 

خواندن جزئیات

این تصور یکی از کشنده ترین تصورات در رابطه با موفقیت در کنکور است. خیلی ها که در امتحانات مدرسه یا امتحانات نهایی معدل های بالایی گرفتند، نتوانستند در کنکور مانند امتحانات مدرسه موفق شوند. زیرا آنها تشریحی خوان بودند. برای مثال فردی که در مدرسه معدل 19/5 داشت، در کنکور رتبه 19 هزار کسب کرد. آنها عادت کرده بودند مانند مدرسه همه مطالب را ریز به ریز و با جزئیات مطالعه کنند.

اگر برای کنکور 80% درصد مطالب دو بار خوانده شود بهتراست یا 100% مطالب یکبار؟! قطعا دوبار مرور کردن مطالب درسی خیلی موثرتر است. در بخش تقویت حافظه گفتیم زمانی که یک مطلب وارد ذهن می شود بیست و چهار ساعت بعد از یادگیری 80% آن فراموش خواهد شد. پس قطعا اگر مطالب درسی هم تنها یکبار خوانده شوند فراموش خواهند شد.

اینک با آگاهی از تصورات غلطی که در رابطه با روش های مطالعه وجود دارد به موضوع اصلی این قسمت، یعنی تندخوانی (تند خوانی) می پردازیم. به علت حجم بالا مطالب آن به دو بخش تقسیم شده است. که در این بخش ابتدا معایب کندخوانی را بررسی و سپس توضیح می دهیم که تندخوانی چیست و فواید آن چیست. در نهایت به محاسبه سرعت مطالعه می پردازیم.

معایب کندخوانی

1- خستگی و دلزدگی از درس خواندن

2-بی علاقگی

3-ایجاد وسواس در مطالعه(شک کردن به اینکه آیا مطالب را فهمیده ایم؟آیا دوباره بخوانیم؟)

4-حواس پرتی و از بین رفتن تمرکز در حین درس خواندن

5- کاهش فهم و درک از مطالعه

6-عدم پیشرفت مطالعه طبق برنامه درسی پیش بینی شده

فواید تند خوانی

1-کمک به صرفه جویی در وقت و انرژی

2-فعالیت کمتر چشم ها

3-استفاده بهینه از مغز

4-کمک به افزایش اعتماد به نفس

5-کمک به افزایش تمرکز و درک شما از مطلب

اگر تکنیک های تندخوانی را انجام دهید، سرعت مطالعه و سطح تمرکزتان در مطلوب ترین حالت ممکن قرار می گیرد.

محاسبه سرعت مطالعه

قبل از یادگیری و آموزش تند خوانی باید از سرعت مطالعه خود آگاهی پیدا کنید. تا بدانید که در چه سطحی هستید و به چه سطحی باید ارتقاء پیدا کنید. محاسبه سرعت مطالعه را با استفاده از یک فرمول جهانی می توان بدست آورد. از طریق این فرمول سرعت مطالعه خودتان را محاسبه کنید و ببینید در کدام دسته قرار خواهید گرفت.
نحوه محاسبه

ابتدا کتابی را که متن دارد انتخاب کنید. یک زمان مشخص در نظر بگیرید و آن را مطالعه کنید. طبق فرمول اعداد خود را در آن قرار دهید و سرعت مطالعه تان را محاسبه کنید. برای مثال کتاب دین و زندگی یا زیست شناسی را باز کنید. ابتدای یک پاراگراف را مشخص کنید. دو دقیقه زمان بگیرید. شروع کنید به خواندن. بعد از دو دقیقه نقطه پایانی را مشخص کنید. برای مثال از خط دوم یک صفحه شروع به خواندن کرده اید و در دو دقیقه به خط دهم آن صفحه رسیده اید. حالا کلمات محدوده ای را که در دو دقیقه مطالعه کرده اید را بشمارید و بر عدد سه تقسیم کنید.

عددی که از این تقسیم به دست می آید میانگین کلمات یک خط است. حالا تعداد خطوط خوانده شده را بشمارید و میانگین کلمات یک خط را در آن ضرب کنید. عدد بدست آمده در این مرحله صورت کسر می شود. حالا باید این عدد را بر زمان بر حسب ثانیه تقسیم کنید. مثلا اگر دو دقیقه صرف خواندن تان شده بر حسب ثانیه صد و بیست می شود. بعد از این مرحله کل این کسر را تا اینجا در عدد 60 ضرب کنید.

در اینجا عددی که بدست می آید تعداد کلمه بر دقیقه است و واحد آن wpm است که می شود(word per minutes)

 

 

شما جزو کدام دسته اید؟

اکنون باید ببینیم که عدد بدست آمده که سرعت مطالعه شما می باشد در کدام دسته قرار می گیرد.

سرعت مطالعه 10 کلمه بر دقیقه تا حدود 150 کلمه در دقیقه سرعت مطالعه پائین محسوب می شود.
سرعت مطالعه ی 150 کلمه بر دقیقه تا 400 کلمه بر دقیقه سرعت مطالعه متوسط محسوب می شود.
سرعت مطالعه 400 کلمه بر دقیقه تا 600 کلمه بر دقیقه سرعت مطالعه مطلوب و مفهومی محسوب می شود.
سرعت مطالعه 600 کلمه بر دقیقه به بالا سرعت مطالعه ی تندخوان های حرفه ای است.

در هر کدام از این دسته ها که باشید باز هم می توانید پیشرفت کنید و خود را ارتقاء دهید. اگر سرعت مطالعه تان بالای ششصد کلمه بر دقیقه است نیاز به آموزش های حرفه ای تری دارید.

جالب است بدانید آماری از سرعت مطالعه تحصیل کرده های ایرانی منتشر شده است. افرادی که دیپلم به بالا بوده اند سرعت مطالعه 90 تا 130 کلمه بر دقیقه داشتند. این فاجعه بزرگی است!

متاسفانه در کشور ایران سرانه ی مطالعه بین 1 الی 3 دقیقه در روز است. همین دلیل اصلی مطالعه کم می باشد. در بخش دوم آموزش تندخوانی، به ادامه دیگر نکات و تکنیک های تندخوانی خواهیم پرداخت.

آزمون آنلاین برترین سایت ارائه آزمون در ایران

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مقالات
چگونه فیزیک کنکور را 100 بزنیم

چگونه فیزیک کنکور را 100 بزنیم؟ یکی از دغدغه های داوطلبان کنکوری در گروه های آزمایشی ریاضی و تجربی درس فیزیک میباشد درسی استدلالی و نیز محاسباتی که اکثر دانش آموزان از آن هراس دارند و معمولا درصد پایینی در آن کسب میکنند. اما نکاتی ساده و کاربردی وجود دارد …

مقالات
آشنایی با روشهای صحیح مطالعه در آزمون آنلاین ( بخش چهارم )

آشنایی با روشهای صحیح مطالعه در آزمون آنلاین ( بخش چهارم )   مرحله ی تفکر: در مرحله تفکر، با فکر کردن به آموخته های خود، به آن ها مفهوم می دهیم. همچنین با معنا بخشی به متون خوانده شده، به تثبیت حافظه کمک می کنیم. به عنوان مثال بین …

مقالات
آشنایی با روشهای صحیح مطالعه در آزمون آنلاین ( بخش سوم )

آشنایی با روشهای صحیح مطالعه در آزمون آنلاین ( بخش سوم ) نکات مطالعه برای کنکور – روش مطالعه پس ختام ( PQ4R) یکی از روش های صحیح مطالعه برای کنکور، روش مطالعه پس ختام ( PQ4R) است. این روش یکی از روش های مطالعه موثر، جهت افزایش بازدهی است. …

تماس با خط 1
تماس با خط 2