حل مشکلات با دانش بیشتر از آزمون آنلاین
فاصله خودت را تا مطالعه صحیح و اصولی، اندازه بگیر
دوست خوبم، اگر برای درس خواندن به اندازه کافی احساس راحتی نمی کنی و با مشکلی در یادگیری ات مواجه هستی، به یک مشاور تحصیلی مراجعه کن و با کمک وی مشکلت را به میزان حداقل برسان. برای رفع کردن هر یک از موانعی که بر سر یادگیری تو وجود دارد، به تحلیل، بررسی و ریشه یابی دقیق نیاز است تا بتوانی هر چه زودتر مشکلات یادگیری و یا عادت های اشتباه مطالعه ات را برطرف کنی و فرصت بیشتری برای عمل کردن به برنامه ریزی درسی ات داشته باشی.
پس اگر قبولی در کنکور هدف توست، باید برای آن برنامه ریزی و تلاش کنی و یادگیری تکنیک های تند خوانی و مطالعه صحیح هم یک تلاش بزرگ محسوب می گردد.
رایج ترین موانع مطالعه صحیح
آوای زیر
اگر از آن دسته دانش آموزانی هستی که در موقع درس خواندن کلمات را زیر لب زمزمه می کنی و کمتر می توانی بدون صدا و با تمرکز چشم هایت بر روی نوشته ها مطالعه کنی؛ باید به تو بگویم که همین کار از سرعت مطالعه ات کم می کند. معمولا این حالت در دانش آموزانی دیده می شود که در سال های اولیه تحصیل در حال یادگیری خواندن هستند، پس برای تو که در آستانه ی قبولی در کنکور قرار داری روش مناسبی نخواهد بود. توصیه ی ما این است که این عادت را به مرور در خود از بین ببری. اگر بخواهی مدام در ذهنت تکرار کنی که من نباید کلمات را زمزمه کنم و خودت را موظف به اجرای آن کنی، تمرکز و انگیزه ات را برای مطالعه از دست می دهی، پس سعی کن به مرور عوامل کاهش سرعت درس خواندن را ریشه کن کنی. تو تنها کسی نیستی که موقع خواندن، آوای زیر تولید می کند اما می توانی یکی از کسانی باشی که هوشیارانه سعی دارند به مرور زمان این عادت را کاهش دهند.
البته زمزمه کردن کلمات در هنگام مرور یک درس می تواند مفید باشد؛ زیرا باعث می شود که نکات مهم را به صورت تاکیدی برای خودت بازگو کنی و چون صدای خودت را می شنوی، مغز اهمیت آن قسمت از پاراگراف یا موضوع درسی را بهتر درک می کند.
استفاده از انگشت
بسیاری از دانش آموزان برای گم نکردن خطوط و, بیشتر در هنگام درس خواندن، انگشت خود را زیر خطوط قرار داده و با حرکت چشم آن را دنبال می کنند. همانطور که قبلا گفتیم ابزارهای راهنما برای هدایت حرکات چشمی بهتر است، باریک و بلند باشند تا محدوده دید شخص را کم نکنند و در یک نگاه بتوانی تعداد کلمات بیشتری را ببینی، پس استفاده از یک مداد بلند را به عنوان ابزار راهنما توصیه می کنیم.
برگشت به عقب
در حال درس خواندن هستی و مدام این احساس را داری که پاراگراف یا جمله قبلی را خوب متوجه نشدی، به همین دلیل سعی می کنی عبارات را مجدد بازخوانی کنی. اینکار اگر به صورت عادت در بیاید و یا با اضطراب و دلهره درک نکردن و عدم یادگیری همراه شود تو همیشه آن را تکرار خواهی کرد و انرژی و وقت زیادی را هدر خواهی داد. این کار یک برگشت آگاهانه به مطالب خوانده شده است اما زمانی که انجام این کار نا آگاهانه باشد و نتوانی آنرا کنترل کنی، پرش به عقب به وجود می آید، برخی از افراد برای مطالعه دچار این تیک بصری هستند، یعنی بدون اینکه متوجه باشند مدام به کلمه قبل، جمله قبل و یا خط قبل مراجعه می کنند و مطالب را از اول می خوانند، با این باور که اینگونه حتما یاد می گیرند؛ اما در حقیقت این عادات تعداد مکث ها و توقف چشم تو بر روی مطالب را افزایش می دهد و در نتیجه سرعت درس خواندن و تمرکز به میزان زیادی کم می شود.
راه حل: ابتدا چند خط یا یک پاراگراف را بخوان و بعد چشمانت را ببند و با تمرکز هر آنچه در ذهنت ماند را برای خودت بازگو کن.
دقت کن که حرکت چشمانت بر روی خطوط با ریتم و سرعت ثابتی همراه باشد. در پایان اگر که نیاز داشتی می توانی کل مبحث را دوباره خوانی کنی.
روش های افزایش قدرت تمرکز برای درس خواندن
آیا تا به حال فکر کرده ای که چه عواملی باعث می شود که در هنگام مطالعه تمرکزت را از دست بدهی؟ آیا تا به حال به دنبال شناسایی دلیل به وجود آمدن این حالت بوده ای؟ قطعا اگر بتوانی این دلایل را بشناسی،
می توانی راه های رفع آنها را نیز پیدا کنی. در ادامه به برخی از مواردی که باعث تضعیف تمرکز می شود اشاره شده است:
زمانی که در حال مطالعه متن یا مطلبی تخصصی هستی و معنای بیشتر واژگان و اصطلاحات را نمی دانی، دچار عدم تمرکز می شوی؛ زیرا برای درک مطالب لازم است که وقفه ایجاد شود و به احتمال زیاد به دنبال پیدا کردن معنای آن کلمات می روی.
راه حل: زیر کلماتی که نمیدانی خط بکش و اگر تا پایان پاراگراف متوجه مفهوم آنها نشدی، از فرهنگ لغت یا کتاب های تخصصی استفاده کن.
زمانی که در حال مطالعه دروس سخت باشی، در هر جمله با مفاهیم زیادی برخورد می کنی که ممکن است خیلی از آنها برای تو جدید باشند و همزمان با حرکت چشمانت بر روی متن نتوانی مفهوم آنها را درک کنید. در چنین شرایطی مثلا برای خواندن دروسی مثل فیزیک، شیمی و ریاضی تو نیاز به ادغام روش های مختلف مطالعه خواهی داشت و باید اینکار را در چند مرحله انجام بدهی؛ در ابتدا نگاهی اجمالی به متن بیندازی و سپس هر پاراگراف را جداگانه بخوانی و تحلیل کنی، ارتباطات موضوعی بین آنها را کشف نمایی و هم چنین فرمول ها را با استفاده از روش تصویر یا نقشه ی ذهنی به خاطر بسپاری.
سرعت درس خواندن خودت را ارزیابی کن. در هر دقیقه چند کلمه می خوانی، سرعت مطالعه تو باید با موضوع و حجم درسی که در حال خواندن آن هستی، هماهنگی داشته باشد.(البته این خواندن باید همراه با درک باشد). همیشه آرام خواندن نشان دهنده دقت زیاد نیست. در برخی موارد باید درس هایی سخت را سریع بخوانی؛ یعنی یک پاراگراف یا مبحث را به صورت سریع مرور کنی تا ذهن تو برای یادگیری عمیق مطالب آمادگی و پیش زمینه داشته باشد.
درس خاصی را دوست نداری و خود را مجبور به خواندن آن می کنی؛ اول از همه این باور را بپذیر که برای رسیدن به موفقیت باید از این مسیر عبور کنی حتی اگر آنچنان مورد علاقه ات نباشد. به جای اینکه تمرکزت را بر روی این قرار می دهی که من مثلا درس ریاضی را دوست ندارم ولی مجبورم آن را بخوانم، بهتر است که تکنیک مناسبی را برای مطالعه در نظر بگیری و در ساعت مناسب و در مکان مناسب مطالعه داشته باشی. با این روش تا حد زیادی می توانی حواست را بر روی عوامل دیگری به جز اینکه، آیا آن درس را دوست داری یا خیر متمرکز کنی.
بعد از هر 30 تا 40 دقیقه درس خواندن، به چشم ها و مغزت استراحت بده و به موضوعی به جز درس فکر کن. اگر این کار را با کنترل خودت انجام دهی نه تنها موجب کاهش تمرکزت نمی شود، بلکه فرصتی را برای استراحت ذهنی فراهم می کند.
فائزه قایم دوست، نفر سوم کنکور تجربی سراسری سال 94 می گوید:
در حالی که روزانه ۱۲ ساعت برای کنکور درس می خواندم ولی به سلامتی ام هم اهمیت می دادم. در کنار مطالعه، خواب کامل و مناسب در هر روز را داشتم و سعی کردم در کنار درس و تحصیل به سلامت بدن نیز اهمیت دهم، اعتقاد دارم نباید برای به دست آوردن چیزی، دیگر داشته های زندگی را از بین برد.
برخلاف تصور اشتباه اکثر افراد، ایجاد وقفه های کوتاه بین زمان های درس خواندن نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت، همانطور که کسی که به ورزش می پردازد و به سلامتی جسمی اش اهمیت می دهد از اعتماد به نفس، انگیزه و آمادگی ذهنی بیشتری برخوردار است.
آزمون آنلاین برترین سایت ارائه آزمون در ایران
بدون دیدگاه